Alpha-cursus 2017

19 september stappen we wat onwennig binnen bij de Familie Van der Veen aan het Westeinde om te beginnen aan de Alpha-cursus. Wie zijn er….hoe zal ‘t zijn…wat wordt er van ons verwacht?

We worden buiten al hartelijk ontvangen en ook binnen wachten ze ons op en stellen we ons aan elkaar voor. De deelnemers zijn tussen de 20 en 65 jaar.

Jannie opende de avond met een stukje lezen en gebed, daarna gingen we eten en deden we een voorstelronde, ook kregen we een cursusboekje.

Het verloop van de avonden
Wanneer we allemaal aanwezig zijn, opent leidster Jannie de avond met gebed en daarna gaan we eten.  Er wordt voor ons gekookt door twee personen: wat een luxe. Een gastvrouw/heer doet de afwas en zorgt voor een kopje koffie en/of thee.

Na een pauze leest Jannie een stukje uit de bijbel als inleiding.  Daarna komt er een “praatjesmaker “ die het thema van de avond bespreekt en ons aan het denken zet met zijn verhaal.

Dan gaan we wat liederen zingen en gaan we in 2 groepjes uiteen om verder te praten over het onderwerp en wat ons verder bezig houdt met en in ons geloof.

Het is mooi om elke week met hetzelfde groepje te praten over het geloof, elkaar te ondersteunen en gebeurtenissen met elkaar te delen over het heden en verleden. Mooi om te ervaren dat leeftijd er niet toe doet en dat de jongeren dit ook als bijzonder hebben ervaren.

Elke week maakte een vrijwilliger een prachtig bloemstukje dat één van ons (na overleg naar wie het zou gaan) naar iemand toe mocht brengen die op dat moment wel een steuntje kon gebruiken. Het werd elke keer zeer gewaardeerd door de ontvanger: sommigen waren ook wel verbaasd dat wij van de  Alpha-cursus aan hem/haar gedacht hadden.

Het Alpha-weekend
Begin november zijn we naar Kampeerboerderij de “Bonte Koe” in Diffelen geweest.  Ook hier werden we hartelijk ontvangen door de leiding. Na het uitzoeken van de slaapplaatsen kwamen we samen in de zaal waar we begonnen met koffie en thee. Het hele weekend werden we in de watten gelegd door een gastheer en -vrouw.

Ook hier hebben we veel gezongen en God geprezen. Allemaal verschillende mensen, ieder op een andere manier in het geloof staand, samen bidden en zingen waardoor we een grote verbondenheid in het geloof met elkaar ervaren: zeer bijzonder om mee te maken.

Een “praatjesmaker” leidde het thema van het weekend in. Het thema was “de Heilige Geest”. Door dit thema kwam er veel los. Daarna gingen we in onze eigen groepjes uiteen om over het onderwerp door te praten.

Zaterdag hadden we twee “praatjesmakers” en zondag één. Zaterdagmiddag was er tijd voor ontspanning (wandelen, volleyballen, tijd voor jezelf) en ‘s avonds hebben we, na een heerlijke warme maaltijd spelletjes gedaan, gepraat e.d.

Zondag hebben we een dienst gehad die we samen hebben ingevuld met liederen en gedichten en een inleiding. Na een heerlijke broodmaaltijd hebben we afscheid van elkaar genomen.

 

Slot
Op 12 december was er een slotavond waar gasten welkom waren en alle onderwerpen nog even aan de orde kwamen. Het was een zeer boeiende cursus met een hartverwarmende verbondenheid. We bedanken de leiding, gastvrouwen/heren,  kokers en mensen die op de achtergrond hebben meegeholpen.

De Alpha-cursus is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over het geloof of die verdieping zoeken in het geloof.

Twee cursisten.