Dagboekenserie ds. Trouwborst compleet, met Nieuwleusens tintje

Op 9 november verscheen van de hand van ds. Trouwborst het vijfde en laatste deel in de serie dagboeken bij de Tora: Deuteronomium – een bijbels dagboek
Met deze serie bijbelse dagboeken wil ds. Trouwborst de vijf boeken van Mozes (Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium) inzichtelijk maken voor de doorsnee bijbellezer. Ds. Trouwborst: ”De vijf boeken van Mozes (de Tora) vormen de kern van de Bijbel. Mensen die enthousiast Bijbel willen lezen, komen nog wel door Genesis heen, met al z’n mooie verhalen. Exodus, over Mozes en de Farao lukt ook nog wel. Maar dan haakt men vaak af. Numeri en Leviticus bevatten immers veel geboden en teksten die voor christenen niet zo belangrijk lijken. Toch bevatten ook deze veel waardevolle boodschappen. De serie dagboeken wil helpen om ook de (verborgen) boodschappen in deze bijbelboeken op te sporen.

Zo ga je gelijk heel de Bijbel veel beter begrijpen, want de Tora zit ook helemaal ingeweven in de Profeten en in het Nieuwe Testament. Trouwens, ook Jezus laat zien hoe belangrijk de boeken van Mozes zijn. Toen Hij met de Emmaüsgangers in gesprek was, lezen we dat Hij ‘begon bij Mozes’ (Lukas 24:57) om zijn dood en opstanding uit te leggen. Blijkbaar zijn de boeken van Mozes uiterst actueel gebleven, niet alleen voor Joden, maar ook voor christenen.” Het laatste dagboek (bij Deuteronomium) vormt volgens ds. Trouwborst de parel op de reeks. ”Deuteronomium is een prachtig bijbelboek, waarin Mozes nog eenmaal het volk bemoedigt en waarschuwt om bij God te blijven. Hier valt ook voor ons veel te leren. Ook de beschrijving van Mozes’ dood op de berg Nebo is indrukwekkend te noemen.” Bijzonder aan het deel bij Deuteronomium is, dat het een Nieuwleusens tintje draagt. Op de voorzijde van het boek prijkt een foto van Mozes die het volk Gods geboden voorhoudt. Dit prachtige houtsnijwerk, van de hand van Hendrik Schoemaker, siert een van de psalmborden in de Nieuwleusense Grote Kerk.
Het dagboek Deuteronomium is voor € 12,50 te koop bij Elah, de Readshop en verder iedere boekhandel.